В болницата Сан Хуан де Диос в Гватемала се е случил ужасен инцидент: млада жена с признаци на тежко недохранване, която е била обявена за мъртва, внезапно е започнала да се движи в торба за трупове в моргата, съобщава изданието Azteca Guate.

Според пресаташето на болницата пациентът е хоспитализиран в "нестабилно състояние" с оплаквания от церебрална парализа и гърчове. След 30 минути спешна помощ тя е обявена за мъртва, тъй като лекарите не са открили никакви признаци на живот в нея, включително мозъчна активност или дишане. Министерството на здравеопазването потвърди, че пациентката е била лекувана от спешни лекари с апаратна вентилация.

„След това тялото на жената е пренесено в моргата в рамките на установения протокол“, допълва пресаташето.

Въпреки това, 5 часа по-късно работниците в моргата чули шумове и видели, че чувалът с труповете започва да се движи. Веднага извикали лекарите от Спешна помощ.

Жената внезапно започнала да се движи в чувала за трупове в моргата 5 часа след като е била обявена за мъртва / Снимка: X

Реанимационните мерки не са дали резултат, така че пациентът е обявен за мъртъв за втори и последен път. От болницата изказаха своите съболезнования на семейството и близките й.

Инцидентът предизвика възмущение сред местните жители.

„Какъв ужас е гватемалската здравна система“, пише един от тях под видеото, публикувано в социалните мрежи. Друг защити реномето на болницата, като припомни случай, при който животът му е бил спасен в интензивното отделение.

Засега не е известно дали този случай ще бъде разследван от местните власти.

Пресслужбата на болницата в Сан Хуан де Диос не коментира подробности за инцидента, като се позовава на поверителността на личните данни на пациента.

Бързата реакция на медицинския персонал и опитът им да реанимират пациента показват усърдни усилия за спасяване на животи, но също така повдигат въпроси относно точността на диагнозите за смърт.

Между другото, това не е първата подобна история. В Еквадор, по време на собственото си погребение, 76-годишна жена, която е била обявена за мъртва в болницата, е оживяла. Очевидци разказват, че "покойникът" започнал да чука от вътрешността на ковчега. Седем дни по-късно тя е починала от исхемичен инсулт.

Превод: GlasNews.bg