Индонезийският вулкан Мерапи изригна, разпръсквайки облаци газ и лава по склоновете си. Магмата се стече на 2 км по склоновете на кратера, разположен на гъсто населения остров Ява. 

"Стълб горещи облаци се издигна на 100 метра във въздуха, а пепелта покри няколко села", каза Агус Буди Сантосо, ръководител на индонезийския Център за изследване и развитие на технологиите за геоложки бедствия. Той добави, че не се съобщава за жертви до момента.  

Мерапи е най-активният от повече от 120-те вулкана в Индонезия. Днешното изригване е поредното, откакто през ноември 2020 г. властите повишиха нивото на тревога до второто най-високо заради нарастваща активност, предаде БТА. Жителите, живеещи по склоновете, бяха посъветвани да стоят на 7 км от кратера и да имат предвид възможните заплахи от течаща лава.

През 2010 г. при изригване загинаха 347 души, а 20 000 жители бяха разселени. Планината с височина 2968 метра се намира на около 30 километра от Йогакарта, древен център на яванската култура и седалище на кралски династии от векове. Около четвърт милион души живеят в радиус от 10 километра от вулкана.

Индонезия, архипелаг с население от 270 милиона души, е държава с чести земетресения и вулканична дейност, тъй като се намира по протежение на "Огнения пръстен" - подковообразна поредица от сеизмични разломни линии около Тихия океан.

Индонезийският вулкан Мерапи изригна отново ВИДЕО