По време на 107-дневен круиз на кораба Queen Victoria на Cunard Cruise Line е настъпило масово отравяне на пътници и членове на екипажа. Това е превърнало мечтаното пътуване в истински кошмар. Подробности за инцидента разкрива NBC News.

Около 139 души на борда, включително 123 пътници и 16 членове на екипажа, са се оплакали от стомашно-чревни симптоми като диария и повръщане, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Първите случаи са регистрирани на 22 януари, когато корабът е акостирал във Форт Лодърдейл. Круизната компания незабавно е приложила процедури за почистване и дезинфекция на борда, заразените лица са били изолирани, за да се предотврати разпространението на болестта.

Причината за избухването на болестта все още не е известна, но експертите отбелязват, че круизните кораби са развъдник на така наречения норовирус. В крайна сметка, гъсто населените тесни кабини и общите части допринасят за бързото разпространение на стомашно-чревни заболявания от човек на човек.

Според компанията Cunard на борда на Queen Victoria е имало 1824 пътници и 967 членове на екипажа. Лайнерът е на 107-дневен круиз, който е започнал на 11 януари в Саутхемптън, Обединеното кралство. Маршрутът включва спирки в Аруба, Гватемала, Мексико, Сан Франциско и Хавайските острови.

„Можем да потвърдим, че малък брой гости са докладвали симптоми на стомашно-чревно заболяване на борда на Queen Victoria. Компанията незабавно активира своите подобрени протоколи за здраве и безопасност, за да гарантира благосъстоянието на всички гости и екипажа на борда. Мерките се оказаха ефективни", казва представител на Cunard Cruise Line.

Съобщава се, че във вторник, 6 февруари, круизният кораб ще пристигне в Сан Франциско (САЩ). Планирано е пътуването да приключи на 12 февруари.

Между другото, медицинският персонал на круизните кораби под юрисдикцията на САЩ е длъжен да докладва случаи на стомашно-чревни заболявания на Програмата за хигиенизиране на корабите, ако най-малко два процента от хората на борда са заразени.

Превод: GlasNews.bg

Във вторник, 6 февруари, круизният кораб ще пристигне в Сан Франциско / Снимки: AP & Naomi Baker