ООН няма преценка кой атакува атомната електроцентрала в Запорожка. Това съобщи на брифинг представителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

„Нямаме оценка кой обстрелва АЕЦ“, каза Дюжарик.

Според него обаче ООН все още призовава за прекратяване на обстрела на атомната централа.

Белият дом също смята, че от съображения за сигурност трябва да бъдат спрени ядрените реактори в Запорожката атомна електроцентрала.

На 29 август говорителят на руския диктатор Дмитрий Песков заяви, че Русия не разглежда въпроса за демилитаризиране на зоната около Запорожката атомна електроцентрала.

Също на 29 август говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко съобщи, че Международната агенция за атомна енергия ( МААЕ) по покана на Украйна е сформирала мисия за посещение на Запорожката атомна електроцентрала, временно окупирана от руските нашественици.

Според Николенко мисията на МААЕ ще се фокусира върху три задачи: физическа защита, ядрена сигурност и гаранции за неразпространение на ядрени материали.

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че мисията на МААЕ в АЕЦ ще започне на 31 август и ще продължи четири дни.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа, Запорожката АЕЦ, беше превзета от руските нашественици след боевете в Енергодар на 4 март. Сградите на АЕЦ са повредени от руския обстрел на няколко места, а работници от централата са пленени.

Кремъл използва Запорожката атомна електроцентрала за прикриване на военната си техника, тъй като въоръжените сили на Украйна не могат да отвърнат на огъня в района на централата, както и за оказване на натиск върху Украйна и света, заплашвайки ядрено катастрофа.

В същото време днес от военно-цивилната администрация на Енергодар съобщиха,  че въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са обстреляли територията на Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ). От там казаха, че са регистрирани два взрива на снаряди в близост до сградата за съхранение на ОЯГ.

„Днес в 06:50 Въоръжените сили на Украйна обстреляха територията на ЯЕЦ и бреговата ивица на града. Използвана е голямокалибрена артилерия. В резултат на това бяха регистрирани две разкъсвания в близост до сградата за съхранение на отработено гориво “, се казва в изявлението, публикувано в Telegram канала на местните власти, където се смята, че ударите са били извършени в опит да се попречи на пътуването на мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в атомната електроцентрала Запорожие.

Военното командване на САЩ също призна, че украински бойци са стреляли в района на АЕЦ. Това заяви на брифинг представител на военното командване на САЩ.

„Не искам да кажа, че украинците също не са стреляли наблизо, защото мисля, че вероятно са го направили, но в значителен брой случаи в отговор на огън от руснаците“, отговори той на въпрос на Sputnik.

Превод: GlasNews