Германски наблюдатели на Bild коментираха последните масирани ракетни атаки срещу украинската енергийна инфраструктура. В статия, озаглавена "Операция Ледена зима: как Путин иска да замрази Украйна", те отбелязват, че руският президент е изпратил съобщение до Украйна - "Или ни дайте анексираните територии, или ще ви бомбардираме, докато измръзнете и умрете от студ".

Изданието цитира Андреас Умланд, специалист от Стокхолмския институт за източноевропейски изследвания, който смята, че с удари по енергийни обекти Путин иска да "замрази" войната до зимата.

„Това, което виждаме, е стратегия за постигане на диктаторски мир в Русия и избягване на нова зимна война“, казва експертът.

Според него ударите по критична инфраструктура са предназначени да създадат натиск върху населението на Украйна, за да „принудят украинското правителство да отстъпи“.

Наличието на такава стратегия на Кремъл беше потвърдено и от представители на украинските власти. Наблюдателите се позовават на думите на кмета на Киев Виталий Кличко, който в интервю за Bild каза за опасността Киев и други градове да останат без електричество и отопление през зимата.

"Ние се борим да можем да осигурим на хората ток, вода, отопление дори през зимата. Рискът съществува от ракетни атаки. Затова молим нашите партньори да предоставят специални противоракетни системи", каза Кличко.

Междувременно някои експерти смятат, че Путин има друг план, в случай че Украйна не се съгласи на замразяване на военните действия. Има опасения, че Русия иска да ги използва, за да въоръжи своите 300 000 мобилизирани резервисти, за да проникне дълбоко в Украйна през зимата, ако се наложи.

Освен това има опасност и от удар от Беларус. Вчера, на 11 октомври, стана известно, че руснаците продължават да прехвърлят на територията на Беларус ирански безпилотни самолети-камикадзе "Шахед-136" . А 13 ешелона с военна техника и боеприпаси напуснаха републиката в посока Руската федерация.

По-рано представители на специалните служби на Беларус заявиха, че очакват обрат във войната от ноември. Според председателя на белоруското КГБ Иван Тертел преломът във войната ще настъпи от ноември до февруари, но само при условие, че Русия се мобилизира качествено и осигури окупационната си групировка войски с необходимите оръжия.

Превод: GlasNews