Украинското разузнаване потвърди смъртта на бившия народен депутат на Украйна Иля Кива. Съответната информация коментира представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Андрей Юсов.

"Да, можем да потвърдим, че Кива е мъртъв. И същата съдба ще сполети и други предатели на Украйна, както и поддръжници на режима на Путин", каза Юсов.

Представителят на разузнаването също така отбеляза, че бившият народен депутат е „един от най-отвратителните измети, предатели и колаборационисти“.

Смъртта на Иля Кива: какво е известно

За смъртта на бившия народен депутат първо съобщиха руски медии. Тялото на Кива е открито в къщата му в село Супонево. Според руски източници той е убит.

Руските медии съобщиха също, че тялото на Иля Кива е намерено в снега в парка на вилно селище.

Припомняме, че на 13 ноември украински съд осъди задочно бившия народен депутат Кива и го призна за виновен в държавна измяна, използване на комунистически символи и призиви към агресивна война. Осъден е на 14 години затвор с конфискация на имуществото. По-конкретно, подозрението му беше обявено още през март 2022 г.

Също в края на ноември Кива съобщи, че се е обърнал към главния прокурор на Украйна и е съобщил за престъпления, извършени от представители на украинското правителство. Според него украинската делегация умишлено е забавила преговорите с Русия по указание на бившия британски премиер Джонсън.