Най-старата къща на дърво в света се намира в Пичфорд, в британското графство Шропшър. Първите споменавания за него датират от 1692 г., пише таблоидът The Sun.

Според исторически данни, от тази къща върху огромна липа, кралица Виктория се е възхищавала на лова на лисици по време на посещението си в Пичфорд Хол.

Когато структурата е била построена за първи път през 1600 г., тя е била поддържана изцяло от дърво, но сега се поддържа от метални стълбове и жици. При преустройствата през 1760 и 1980 г. майсторите успяват да запазят автентичния таван корниз, дъбовия под и готическите прозорци.

Всеки, който се интересува, може да поръча обиколка, която струва 20 паунда (около 1 хил. UAH) и включва пълна проверка на околността, но от съображения за сигурност е забранено влизането в къщата.

Ето как изглежда къщата на дървото отвътре / Снимка: Pitchford Estate

Туристите могат да отседнат в близкия Tree House Barn, който има всичко необходимо за комфортен престой, включително вода от артезиански кладенец, възобновяемо отопление от въздушна термопомпа и слънчева енергия.

Местният хотел Tree House Barn / Снимка: Pitchford Estate

Пътуващите могат да се отпуснат в стаи с двойни легла, самостоятелни бани, отворени кухни, както и сателитна телевизия и безплатен Wi-Fi. Допълнително предимство е градината с вътрешен двор и кът за барбекю.

Най-старата къща на дърво в света / Снимка: Pitchford Estate

Между другото, във Великобритания се намира и най-голямата къща на дърво в света - The Treehouse at The Alnwick Gardens, в която е открит уютен ресторант.