Откриха останки от самолета, в който е бил вицепрезидентът на Малави. Няма оцелели пътници, съобщи президентът Лазарус Чаквера. Спасителният екип е открил самолета напълно унищожен.

Вицепрезидентът Саулос Чилима и още девет души излетяха в понеделник сутрин, малко след това военният самолет изчезна от радарите на летището. По последни данни времето е било лошо. Изпратени бяха войници да претърсват гората Чикангава в опит да го открият.

 
На брифинг във вторник президентът Чаквера заяви, че командирът на отбранителните сили на Малави го е информирал, че операцията по издирване и спасяване е приключила и самолетът е намерен. Той допълни, че е „дълбоко натъжен и съжалява" да информира народа си за ужасната трагедия.

Изчезна военен самолет, превозващ вицепрезидент

Вицепрезидентът и президентът са от различни партии, но двамата се обединиха, за да сформират съюз по време на изборите през 2020 г.

51-годишният д-р Чилима беше на път да представлява правителството на погребението на бившия министър Ралф Касамбара, който почина преди дни. Бившата първа дама Шанил Дзимбири също е била на борда на самолета.

Самолетът трябваше да кацне на летището в северния град Мзузу, но беше върнат обратно поради лоша видимост, пише Нова.

Д-р Чилима беше вицепрезидент на Малави от 2014 г. насам. Той беше широко обичан в Малави, особено сред младежите, съобщава информационна агенция AFP.