Видяхте ли парада на Червения площад в Москва?

Поводът е годишнина от Деня на победата над…, но това е история. Днес, освен памет и поклон пред Знайния и Незнайния воин, е просто несъкрушим аргумент във Втората световна студена война.

Не че през мандата на Тръмп екипите му бяха мекички като гъши пух, но около новия обитател на Белия дом Байдън преобладават ястребови пера. Щатите не могат да прежалят илюзията за хегемония в еднополюсен свят. Геостратегът Кисинджър им внуши, не само на тях, че „най-лошото нещо, което може да ти се случи на този свят, е да не си приятел на Америка“. А Европейският съюз е окей с конфронтационните маниери на задокеанския съюзник. Температурата на новата студена война се вдига.

Украйна има неистово желание да стане член на НАТО под покровителството на САЩ, но това означава пряка граница на военния блок с Русия. Твърде голям риск за глобален пожар, който вече 75 години не пламва поради арсеналите, които гарантират взаимно изтребление без победител. Абсурд! Затова се затягат санкционни режими. Русия - в изолация. Тя пък в такава ситуация все по-здраво стяга единствените си съюзници – армията и флота.

Путин вече подписа Указ за прилагане на мерки за противодействие при недружелюбни действия на чужди държави. Според източници, близки до Кремъл, България е в негативния  списък. Няма драма. Страната ни направи исторически евроатлантически избор. Не всичко руско е непременно лошо, но ние, оставайки в лоното на православието, вече трайно сме обвързани с политическия католицизъм на Запада. 

Първата студена война, която обхвана почти цялата втора половина на 20-и век, беше различна. Имаше умопомрачително сгъстяване на напрежението, въздухът носеше усещането, че апокалипсисът е на прага на утрешния ден. Сега ни чакат политически, икономически, дори ваксинационни капани, студената война може да вдигне фебрилни градуси, но доминира надеждата, че искрите няма да излетят извън локалните огнища. Както е от десетилетия. Докато се появи политическо поколение, което, вместо да усъвършенства оръжията поради страх от Другия, ще води диалог как многомилиардно човечество може да живее мирно във все по-усложняващ се свят.

А парадът на Червения площад? Красиво, но поне днес не е страшно.