Първи реакции на световните и политически лидери след смъртта на Алексей Навални.

“Навални плати с живота си за противопоставянето си на Путин”, написа френският външен министър Стефан Сежурне в X. 

Русия: Алексей Навални е мъртъв

Той добави, че Навални е "платил с живота си" за своята "съпротива срещу руското потисничество". „Смъртта му в наказателна колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин“, добавя Сежурне.

“Светът загуби боец, чиято смелост ще отеква през поколенията. Ужасен от смъртта на лауреата на наградата "Сахаров" Алексей Навални. Русия отне свободата и живота му, но не и достойнството му. Борбата му за демокрация продължава. Нашите мисли са със съпругата и децата му”, написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

„Очевидно“ Путин стои зад смъртта на Навални, каза украинският президент Володимир Зеленски.  

Говорейки в Германия, украинският лидер каза, че руският президент не се интересува кой ще умре, стига позицията му начело на държавата да е сигурна.

Кой беше Алексей Навални?

"ЕС смята руския режим за отговорен за смъртта на Навални", казва в X председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Той заяви, че според ЕС руският режим носи "единствена отговорност" за "трагичната смърт" на Навални.

Мишел обясни, че Навални се е „борил за ценностите на свободата и демокрацията“ и е направил „крайната жертва“ за своите идеали.

"Изказвам най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на онези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Бойците умират. Но битката за свобода никога не свършва", добави Мишел.

„Все още няма окончателно потвърждение, но ние изхождаме от факта, че е много вероятно Навални да е починал в руски затвор. Това е много депресиращо за нас. Срещнах го в Берлин, когато се лекуваше в Германия от последствията от отравяне, и разговарях с него за смелостта, която изисква решението му да се върне в Русия. Сега той плати за това с живота си. Ние много добре знаем що за режим е това. Всеки, който критикува, който се застъпва за демокрация, трябва да се страхува за живота и сигурността си. Така че ние сме шокирани. Нашите мисли са със съпругата му, децата му, приятелите му, последователите му. Това е просто ужасно. И това е знак за това как Русия се е променила. За съжаление този процес започна много отдавна, той отдавна се отдалечи от демокрацията, вече не е демокрация“, каза германският канцлер Олаф Шолц.

"Днес в интернет се появи новина за смъртта на Алексей Навални в руска колония. Тази смърт е още едно доказателство, че за диктаторите човешкият живот няма стойност. Режимът на Путин, подобно на режима на Лукашенко, в стремежа си да запази властта, се отървава от опонентите си по всякакъв начин", съобщи лидерът на демократичната опозиция в Беларус Светлана Тихановская.