Boeing 737 на FlySafair, летящ от международното летище OR Tambo в Йоханесбург до Кейптаун, Южна Африка, направи аварийно кацане, след като едно от основните му колела на колесника се откачи по време на излитане. Зловещите кадри са заснети на видео, което по-късно беше премахнато.

Веднага след излитането наземният екип забелязал проблем с колесника и уведомил пилотите. Самолетът веднага коригира курса и се връща на летището за излитане, пише New York Post.

Според говорителя на FlySafair Кърби Гордън, екипажът е извършил ниско преминаване над пистата, за да могат експертите да оценят състоянието на колесника, преди да освободят самолета за кацане.
 

Във видео, публикувано в социалните медии, се чува мощна експлозия, докато самолетът се спуска по пистата, преди да спре. Можете също да видите дим, излизащ от колелото.

Boeing 737 загуби колело по време на излитане, проблем с колесника в самолет, авиация, аварийно кацане, аварийно кацанеЦял екран
Веднага след излитането наземният екип забеляза проблем с колесника и информира пилотите Снимка: YouTube
Boeing 737 загуби колело по време на излитане, проблем с колесника в самолет, авиация, аварийно кацане, аварийно кацанеЦял екран

Съобщава се, че в резултат на инцидента са частично унищожени ходовата част и дясното крило.

Всички пътници бяха евакуирани от самолета и транспортирани с алтернативен самолет до Кейптаун, но със закъснение от няколко часа спрямо планирания час на пристигане.

Инцидентът идва на фона на поредица от изслушвания в Сената на САЩ относно безопасността и качеството на производството на самолети на Boeing след поредица от инциденти. Миналата седмица бяха повдигнати въпроси за липсата на документация и проблемите с производството на широкофюзелажни самолети.