Легендарният бивш футболист Пеле се обърна към президента на Руската федерация Владимир Путин за ситуацията в Украйна. Бразилецът публикува отворено писмо до руския лидер преди първия плейофен мач между Украйна и Шотландия (3:1) от квалификациите за Мондиал 2022.

"Владимир Путин,

Украинският национален отбор се опитва да забрави за трагедията, която все още поглъща страната му поне за 90 минути. Борбата за място на Световното първенство вече е трудна задача, почти невъзможна сега, с толкова много животи на карта.

Искам да използвам този мач като възможност да отправя молба: спрете това, което се случва! Няма абсолютно никакво оправдание за това продължаващо насилие. Този конфликт е порочен, неоправдан и не носи нищо освен болка, страх, ужас и страдание. Няма причина това да продължи.

Когато ти и аз се срещнахме в миналото и си разменихме усмивки, последвани от дълго ръкостискане, никога не съм мислил, че един ден ще бъдем толкова разделени. Въоръжените конфликти съществуват само за да разделят народите и няма идеология, която да оправдава изстрелването на снаряди, които погребват детските мечти, разрушават семейства и убиват невинни хора.

Преживях осем десетилетия на конфликт, като чух за безгръбначни лидери, които се застъпват за зверства за сигурността на своята нация. Трябва да спрем това. Отдавна си обещах, че винаги ще повишавам глас за света.

Силата да спрете този конфликт е във вашите ръце. В тези, които стиснах в Москва, по време на последната ни среща през 2017 г.“, написа Пеле в социалните си мрежи.

Превод: GlasNews