Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Украйна не иска да води мирни преговори с Русия. От своя страна министърът на външните работи Сергей Лавров определи украинските условия за започването на преговори като "нереалистични и неадекватни".


Според Дмитрий Песков де факто и де юре Украйна не може и не иска да води преговори и следователно така наречената от него “специална операция” ще продължи. 

На срещата на Г-20 в Индонезия страните от Третия свят са призовали за мирно решение на конфликта, посочи Сергей Лавров.

"Те много добре знаят, че на този процес пречи Украйна, която, включително законодателно, с указ на Зеленски, забрани да се водят преговори с Руската федерация. Затова този въпрос не е към нас. Всъщност казах това днес по време на кратките ми разговори с президента Макрон и с канцлера Шолц", заяви Сергей Лавров на брифинг за руски журналисти на индонезийския остров Бали.

Лавров оглави руската делегация на срещата на Г-20, след като президентът Владимир Путин се отказа от участие във форума.