Русия разкритикува днес плана на Г-7 да предостави кредити от 50 млрд. д. на Украйна, което да бъде финансирано с приходите от замразените руски активи, предаде ДПА.

"Използване на средства, на практика откраднати от Русия, за военните авантюри на киевския режим, е престъпно и цинично и представлява пореден удар за международното право", заяви говорителката на руското Mинистерство на външните работи Мария Захарова.

Руската реакция ще бъде "болезнена" за Брюксел, допълни тя.

Г-7 дават 50 млрд. долара на Украйна

Планът на държавите от Г-7 ще има фатални последици, каза Захарова, като добави, че подобни инициативи допълнително подкопават световната финансова система и водят до разрушителни кризи, съобщи БТА. 

Планът ще има и преки последици за европейските компании в Русия, посочи тя.

"Има достатъчно европейска собственост и капитал, както знаете - говорители на нашето правителство са говорили за това няколко пъти", каза тя, намеквайки за национализации.

Първоначално Кремъл реагира по-предпазливо. Русия ще следи срещата на върха на Г-7 изключително внимателно, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, без да коментира евентуалните решения, за които се заговори предварително.

Срещата на върха на Г-7 започна днес в Южна Италия със споразумение за отпускане на заем на Украйна в размер на 50 млрд. долара, като се използват парични средства, генерирани от замразените руски държавни активи, което е сериозна проява на подкрепа за Киев.

Всички страни от Г-7 ще допринесат за кредитния пакет, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ЕС може да допринесе с около половината от тази сума предвид замразените руски активи, но окончателните цифри все още не са договорени, допълни високопоставен европейски представител, пожелал анонимност.

Снимка: Getty Images