Съвместно с руското издание The Insider разследващият журналист на Bellingcat българинът Христо Грозев разкри цяло звено на Главното разузнавателно управление на Руската федерация (ГРУ) номер 29155, което планира и извършва диверсии в чужбина. Американският журналист Саймън Островски научи от Грозев за работата на диверсантите, а изданието "Бабел" разкри разговора им.

С какво се занимава подразделението на ГРУ?

Съответното руско подразделение е създадено около 2007-2008 г., там служат около 400 души. Едно от подразделенията на военното подразделение, известно като К2 или К200, изпълнява международни задачи за ГРУ и има най-малко 70 души. В чужбина членовете на отряда организират терористични атаки, взривове на военни съоръжения и складове за боеприпаси, диверсии, саботажи и убийства. На прицел на шпионите са руски опозиционери и дисиденти, напуснали Русия, както и чужденци, които са „неудобни“ за властите на страната-агресор.

Обикновено агентите преминават интензивно и продължително обучение. Те са живели известно време на територията на Руската федерация, където активно управляват социални мрежи, създават прикритие за себе си, получават образование и едва след това заминават в чужбина, за да изпълняват „задачи“. Грозев отбелязва, че един от тези шпиони е учил в Русия, за да стане режисьор, а също така е посетил Барселона, ​​където се е срещнал с артисти и изпълнители, които са били негова цел.

Какво се знае за командира Аверянов

Според Грозев руският президент Владимир Путин обмисля 57-годишния генерал Андрей Аверянов, чиято длъжност е секретна, като заместник на бившия собственик на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин.

"След неуспешния бунт на собственика на ЧВК "Вагнер", руският президент преразгледа кръга си от доверени служители по сигурността. Аверянов изглежда е сигурна фигура - той е лично лоялен на Путин, но не е достатъчно богат, за да стане независим играч", се казва в доклада.

Като заместник на Пригожин Путин представи Аверянов на афганистанските лидери по време на форум в Санкт Петербург през юли 2023 г. За да направи това, президентът на Руската федерация „трябваше да извади генерала от сенките“.

ГРУ, специални части, Вагнер, ЗеленскиЦял екран
Форум Русия-Африка през юли 2023 г. Присъства Андрей Аверянов.
ГРУ, специални части, Вагнер, ЗеленскиЦял екран

Най-известните операции на звеното

Сред публично известните операции на звеното е неуспешната работа на агентите Анатолий Чепига и Александър Мишкин, които се опитаха да отровят бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Освен това Грозев разказа за собственика на фирма "Емко" и оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев, който през 2015 г. в България се е оплакал от симптоми, подобни на тези при отравяне с "Новичок". Тогава този отровен агент все още не беше известен, затова разследването реши, че Гебрев се е отровил от пестициди в рукола, която консумирал в ресторант.

„Едва след покушението срещу Скрипал стана ясно, че Русия също може да стои зад това“, отбелязва журналистът.

Впоследствие българските правоохранителни органи обявиха за издирване трима руснаци. Според Грозев те са участвали в група, която е разработвала план за убийството на Скрипал. Гебрев се интересувал от Русия, тъй като през 2014 г. продавал оръжие на Украйна.

Освен това от 2011 г. до 2023 г. това подразделение на ГРУ се е занимавало с подкопаване на български военни заводи, произвеждащи барут и складове в Чехия.

ГРУ, специални части, Вагнер, ЗеленскиЦял екран
Руските агенти Чепига (вляво) и Мишкин.

Опитите за убийството на Зеленски и Каспаров: подробности

През февруари 2022 г. диверсионна група на звеното пристигна в Киев с цел да убие президента на Украйна Владимир Зеленски и неговия антураж. Руските планове предвиждаха операцията да продължи пет дни, но те бяха „заседнали тук с месеци“. Единият от шпионите си разменил имейли със съпругата си, информацията от която хакерите откраднали и предали на Грозев. В тази кореспонденция мъжът помолил съпругата си да вземе пари от „скривалището“ и да закупи апартаменти, вероятно за да защити семейството от икономическите последици от руско-украинската война.

Друг член на отряда се присъединил към опозиционни руски организации, които избягаха от страната след началото на войната. Този човек беше редовно приеман в Центъра за защита на правата на човека „Сахаров“ и Фондация „Свободна Русия“. Получава покани за различни събития във Вилнюс и Виена. Шпионинът дори проникнал в комисията, която предложи имена на западни държави за списъка със санкции заради войната в Украйна. Разследващите от Bellingcat установиха, че този руснак е участвал само в събития, на които е присъствал опозиционният активист и дисидент Гари Каспаров. Както отбелязва Грозев, вероятно той е планирал убийството на Каспаров.

Превод: GlasNews