Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф почина на 79 години след продължително боледуване в частна клиника в Дубай. Той беше президент на Пакистан от 2001 г. до 2008 г.

Мушараф е роден в Делхи в семейството на дипломат. През 1961-1964 г. учи в Пакистанската военна академия, след 1971 г. - в Командно-щабния колеж в Куета, в Националния колеж по отбрана в Равалпинди, а също и в Кралския колеж по отбранителни изследвания във Великобритания.

Мушараф, бивш генерал с четири звезди, е назначен начело на сухопътните сили на Пакистан от Наваз Шариф през 1998 г., който по онова време е премиер на страната. През 1999 г. Мушараф прави безкръвен военен преврат, в който сваля от власт Шариф и първоначално става министър-председател. През 2001 г. се провъзгласява за президент, оставайки и на постовете министър-председател и началник-щаб на сухопътните сили.

През 2007 г. Мушараф влиза в конфликт със собственото си обкръжение и с Върховния съд, който е против участието му в следващите президентски избори. На 6 октомври 2007 г. Мушараф все пак е преизбран за нов мандат. Върховният съд започва да бави одобряването на резултатите от вота. В резултат на това Пакистан влиза в политическа криза. Мушараф обяви извънредно положение, суспендира (отменя) конституцията и редица граждански свободи и по-късно положи клетва като президент.

Проведените през февруари 2008 г. парламентарни избори донесоха победа на опозицията. За да избегне импийчмънт, Мушараф подаде оставка на 18 август 2008 г. и замина да живее в Лондон.

През 2013 г. Мушараф се завръща в Пакистан, за да участва в парламентарните избори, но няколко дни по-късно бяха образувани няколко наказателни дела срещу него, включително по обвинения в убийството на бившия премиер Беназир Бхуто и в държавна измяна.

Мушараф беше арестуван и поставен под домашен арест.

През март 2016 г. той получи разрешение да пътува в чужбина за лечение, но обеща да се върне в Пакистан, за да бъде изправен пред съда.

На 17 декември 2019 г. Мушараф беше осъден на смърт от специалния съд на Пакистан. Той беше признат за виновен в държавна измяна за въвеждането на извънредното положение през 2007 г. и суспендирането на конституцията. Той е и първият военен лидер, който застава пред съда за суспендиране на конституцията, пише svobodnaevropa.bg. През последните години Мушараф живееше в изгнание в Обединените арабски емирства.