Ейбрахам Лемпел, чието име почти не е известно на по-голямата част от населението на света, почина в Израел на 86-годишна възраст, съобщава Ynetnews. Но всеки, който използва компютър или смартфон, е запознат с формати като MP3, ZIP, PDF, GIF, TIFF или PNG. Всички те са базирани на алгоритмите на Лемпел, които той разработи с колегата си Якоб Зив през 1977 г.

Кой е Ейбрахам Лемпел

Разработените алгоритми за компресия без загуба на качество бяха просто обозначени от компютърните учени - с буквите на първите букви на техните фамилии и годината на разработка: LZ77 и LZ78. Въз основа на алгоритмите Lempel-Ziv имаме възможност да използваме безплатно такива прекрасни формати като TIFF, PNG, ZIP, GIF, PDF и MP3. Пионерската работа на Лемпел в областта на компресирането на данни помогна за разработването на технологии, които са широко популярни и до днес.

Професор Лемпел е роден в Полша през 1936 г. и започва обучението си в израелския Технион през 1959 г. Там получава три дипломи само за осем години. Преподаваше компютърни науки в Технион и беше декан на катедрата по компютърни науки в Таубе. След това през 1993 г. той е привлечен от компанията HP, с която си сътрудничи до 2007 г. Между другото, по време на работата му в HP компанията регистрира осем патента на негово име в САЩ.

През 2004 г. Институтът на инженерите по електротехника и електроника (IEEE) нарече алгоритмите на Lempel-Ziv крайъгълен камък в компютърните науки.