След началото на пълномащабна инвазия почти 19 000 военнослужещи не са се върнали в Украйна чрез системата „Шлях“. Това каза в коментар за TSN.ua ръководителят на временната следствена комисия на Върховната рада, народен депутат Сергей Козир.

„Системата „Шлях“ беше въведена от кабинета на министрите, за да помогне, наред с други неща, на доброволци да доставят хуманитарна помощ от чужбина за въоръжените сили на Украйна и други хора, нуждаещи се от нея“, обясни Козир.

Според него Върховната Рада обърна внимание на факта, че хората, които заминават, първо, невинаги носят нещо, и второ, те невинаги се връщат.

"От 24 февруари 2022 г. до 25 април 2023 г. има 192 455 записа за напускане. Към 25 април около 19 000 души не са се върнали. По-точно 18 910 души. Изпратихме тази информация на органите на реда, те сега се занимават с този въпрос“, каза народният депутат.

Той отбеляза, че в Лвовска и Сумска области са организирани заминавания с последващо невръщане.

"Всяко такова излизане се подписва от длъжностно лице. След като последва реакцията на президента, граничарите засилиха това направление. До края на миналата година граничарите не пуснаха 3178 души. Последните не потвърдиха целта на своите пътувания. Сега се финализира системата „Шлях“, информира Козир.

„В определен момент Държавната гранична служба регистрира, че се извършват злоупотреби в тази посока“, каза пред репортери Андрей Демченко, представител на Държавната гранична служба. Според него някои стопански субекти са въвели в системата информация за предполагаеми шофьори, които не са били такива.

„Вземаха средства за такива действия – от 3000 до 7000 долара. Затова, когато установим такива факти, такива злоупотреби, ние информираме Министерството на инфраструктурата, областните администрации и органите на реда, за да лишим лицензиантите от правото да влязат на първо място в системата „Шлях“, обясни Демченко.

Той отбеляза, че в действията на онези, които по този начин помагат на украинците да преминат границата, има признаци на незаконно прехвърляне, за което Наказателният кодекс предвижда наказание от 3 до 9 години затвор.