Съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк в интервю за медиите обяви удари по трите най-големи руски града - Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург.

Според МК, позовавайки се на неговите думи, той официално е заявил, че „вътрешната ескалация на войната в Руската федерация е неизбежна и ще бъдат нанесени удари по различни цели“.

Политикът подчерта, че няма да обсъжда поради липса на публична информация по какви причини, от кого и с каква цел ще бъдат нанесени тези удари, но увеличаването на военната активност е неизбежно.

Според него трите споменати по-горе града, „разглезени, мързеливи, които си мислеха, че живеят в друга реалност“, рано или късно ще бъдат атакувани.

„Но тази ескалация е вътрешен проблем на Руската федерация“, подчерта Подоляк.

В същото време ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба каза пред медиите, че Украйна не възнамерява да сключва споразумение, подобно на Минск, с Руската федерация.

В статия за Politico той посочи, че грешките, допуснати по време на „Минския процес“, не трябва да се повтарят, а трябва да станат пример за това „как не може да се преговаря с Русия“.

Кулеба обясни, че онези, които са инициирали и насърчавали споразуменията от Минск, са вярвали, че мерките под формата на намаляване на силата на боевете и укрепване на статуквото ще помогнат за прекратяване на конфликта, но това не се е случило.

В тази връзка всеки хипотетичен "Минск-3" ще доведе до един-единствен резултат - "още по-кървава война", смята той.

Във всеки случай, "съюзниците на Украйна трябва да принудят Русия да направи отстъпки, а не Украйна", подчерта Кулеба.

Превод: GlasNews