45-годишният японски жител Шинджи Аоба подпали анимационно студио в Киото, убивайки 36 души и ранявайки десетки други. За това е осъден на смърт. 

Прокурорите настояваха за смъртно наказание с аргумента, че Аоба е имал мотив да атакува студиото - той вярвал, че работата му е била открадната, пише Би Би Си. Аоба твърди, че Kyoto Animation е организирало състезание, в което романът, който е изпратил, е бил откраднат. В тази връзка през юли 2019 г. той влязъл в работно време в ателието, разлял бензин на първия етаж и подпалил сградата.

Самият Аоба получи изгаряния на над 90% от тялото си в огъня и по-късно призна, че не е предвидил, че действието му ще доведе до смъртта на много хора. Адвокатите на подсъдимия твърдяха, че той не разбира последиците от действията си поради психическо разстройство. Те казаха, че мъжът халюцинира, но съдът отхвърли тези аргументи.

Шинджи Аоба по-късно признава вината си за подпалването на студиото.

В Япония смъртното наказание обикновено се използва в случаите, когато са убити повече от един човек или когато са извършени особено тежки престъпления.

Шинджи АобаЦял екран
Шинджи Аоба