След 60 часа спасиха младо момиче, погребано живо от свлачище, което уби 15 тази седмица, донасяйки трагедия и хаос на Филипините. Екипите за търсене обявиха „чудотворното“ спасение на остров Минданао, след като дни наред отчаяно копаеха, издирвайки около 100 души, обявени за изчезнали след бедствието.

Видеозапис от село Масара показва как спасител носи на ръце плачещото, изцапано с кал дете, докато връща момиченцето обратно при баща й, преди да бъде отведено в медицинско заведение за преглед.

„Това е чудо“, каза служителят на агенцията за бедствия Едуард Макапили от Давао де Оро, добавяйки, че спасителите вярвали, че изчезналите вероятно са мъртви.

„Това дава надежда на спасителите. Издръжливостта на детето обикновено е по-малка от тази на възрастните, но въпреки това детето оцелява.

„Виждаме в публикациите в социалните медии, че детето няма видими наранявания“, каза Макапили.

Опустошителното свлачище се връхлетя във вторник вечерта, разрушавайки къщи и поглъщайки три автобуса и джип, чакащи да вземат работници от златна мина. Най-малко 15 души бяха убити и 31 ранени, докато повече от сто все още са в неизвестност, показват официалните данни.

Търсачите се състезаваха с времето и метеорологичните условия, за да открият някой друг жив в гъстата кал, докато дъждът валеше над района в петък, пише "Дейли Мейл".

Докато спасителите използваха тежка земекопна техника на места, те трябваше да разчитат на голи ръце и лопати в райони, където смятаха, че има тела. Използвани са и кучета за откриване на заровени в калта и развалините.

Свлачищата са честа опасност в по-голямата част от нацията на архипелага поради планинския терен, обилните валежи и широко разпространеното обезлесяване от минно дело, селско стопанство и незаконна сеч.

Дъждът удря части от Минданао в продължение на седмици, предизвиквайки десетки свлачища и наводнения, които принудиха десетки хиляди хора да се приютят за спешни случаи. Стотици семейства от Масара и четири близки села трябваше да се евакуират от домовете си и да се подслонят в спешни центрове от страх от нови свлачища.

Училищата в цялата община преустановиха учебните занятия.

Районът, засегнат от свлачището, е обявен за „зона, забранена за строителство“ след предишни свлачища през 2007 и 2008 г., каза Макапили. „Хората бяха помолени да напуснат това място и им беше дадена зона за презаселване, но хората бяха толкова твърдоглави и се върнаха“, каза той.

Масивни земетресения също дестабилизираха региона през последните месеци.