Украинският президент Володимир Зеленски не вижда смисъл да води мирни преговори с Русия, защото се съмнява, че лидерът на Кремъл Владимир Путин е все още жив. На 19 януари държавният глава направи такова изявление по време на украинска закуска, която се провежда в рамките на международния форум в Давос.

Според него той не разбира с кой от руските политици е възможно да се договори прекратяване на войната. В този контекст Володимир Зеленски каза, че се съмнява, че руският президент Владимир Путин е все още жив.

„Не съм сигурен, че президентът на Руската федерация, който понякога се появява на хромакей, е той и го има. Не разбирам съвсем дали е жив, нито че взема решения, нито кой взема решения там. Що за кръг от хора? Нямам такава информация. Не разбирам съвсем как можете да обещаете на европейските лидери едно нещо и да започнете пълномащабна инвазия на следващия ден“, продължи Зеленски, говорейки на украинската закуска в Давос.

Според него западните лидери знаят точно с кого преговарят по време на диалога с Украйна и разбират как живеят украинците. За да възобнови мирния диалог със страната агресор, според Зеленски, Русия трябва „да намери някого“, а след това да предложи някакъв вид консенсус за прекратяване на военните действия.

Отделно държавният глава припомни, че Украйна прави всичко възможно, включително в областта на дипломацията, за връщане на окупираните територии, но преговорите с Кремъл все още не означават установяване на мир у нас.

Обобщавайки, Зеленски каза, че Русия все още има шанс да изтегли войските си от окупираните региони, въпреки че подобна стъпка няма да доведе до възстановяване на отношенията между държавите.


Владимир Зеленски говори на Украинската закуска в Давос

Трябва да се отбележи, че още през ноември миналата година ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов съобщи, че руският президент Владимир Путин използва най-малко три дубльора публично. Според генерал-майора от военното разузнаване фалшивите лидери на Кремъл се издават по височина, език на тялото и ушни миди, които са уникални за всеки човек.

Превод: GlasNews