MS Sea Diamond гние край бреговете на Санторини, Гърция от почти две десетилетия и местните жители призовават той да бъде бракуван. За това пише Daily Star.

Гневни местни жители на гръцкия курорт призоваха властите да се справят с потъналия круизен кораб, тъй като той е "бомба със закъснител".

MS Sea Diamond заседна край бреговете на гръцкия остров Санторини през 2007 г. с 1195 пътници на борда. Всички с изключение на двама души бяха евакуирани, а Жан Алън и дъщеря му Мод са смятани за мъртви, въпреки че телата им не са били намерени.

Плавателният съд е закотвен на една страна през последните 17 години и бавно изпуска замърсители в околните води. Сега обаче на местните им е писнало. Те призовават властите да се справят с този проблем, преди да е станало твърде късно. Правителствени представители направиха първите съобщения за издигането на кораба още през 2017 г.

Снимка: Reddit

„Потъналия кораб остава на морското дъно и продължава да го замърсява, бавно, но сигурно, всеки момент може да причини безброй екологични катастрофи“, пишат хората в писмо, изпратено до специалната постоянна комисия на парламента по опазване на околната среда.

Лабораторията за управление на токсични и опасни отпадъци на Техническия университет на Крит потвърди, че корабът съдържа "стотици" кубични метри замърсители, включително гориво, течност от батерии, медни кабели и няколко опасни химикала. Експерти казват, че всяко по-нататъшно забавяне ще доведе до още по-голямо "разрушаване" на областта.

Хората са загрижени, че токсичните отпадъци, отделени от потъналите останки, биха могли потенциално да отровят бреговете на Санторини и да направят плуването във водите опасно.

Съд в Гърция осъди 9 души от общо 13 обвиняеми за потъването на кораба. Най-тежката присъда получи капитанът на кораба – 12 години и 2 месеца. Освен това той трябва да заплати 8 000 евро глоба. Доказано е, че той е виновен за собствената си небрежност, довела до смъртта на други хора и замърсяване на околната среда.

Превод: GlasNews.bg