Към 06:20 ч. местно време пожарът в сградата на учебния корпус на Запорожката АЕЦ в Енергодар е бил потушен.

Няма жертви и ранени, съобщава в официалния си канал във Facebook Службата за извънредни ситуации на Украйна, предават Ройтерс и УНИАН. 

По-рано днес най-голямата АЕЦ в Европа бе подложена на руски острел, като избухна пожар в учебна сграда, извън периметъра на реакторите.

Най-голямата АЕЦ в Европа под руски обстрел

В изявление, държавният глава на Украйна Володимир Зеленски каза, че "никоя друга държава, освен Русия, не е обстрелвала атомни електроцентрали".

"Европа трябва да се събуди сега! Най-голямата атомна електроцентрала в Европа гори. В момента руски танкове стрелят по ядрени блокове. Това са танкове, оборудвани с термовизионни камери. Тоест те знаят къде стрелят. Подготвяха се за това“, подчертава Зеленски. И определя атаката като "първата такава в историята на човечеството".

"Украйна има 15 атомни реактора. Ако има експлозия, това е краят на всичко. Краят на Европа. Това означава евакуация на Европа", подчерта украинският президент. Той припомни, че катастрофата в украинската АЕЦ Чернобил засегна стотици хиляди и наложи евакуацията на десетки хиляди. Русия иска да повтори това и вече е на път да го повтори", предупреди Зеленски.

Малко по-късно ръководителят на Областната държавна администрация в Запорожие Александър Старух съобщи, че екипи огнеборци са били допуснати до мястото на пожара.

Той цитира и директорът на централата, който уверява, че понастоящем е осигурена ядрената безопасност на съоръжението. Минути по-късно същата информация публикува и Ройтерс, както и украински медии.

Говорителят на Запорожката АЕЦ Андрий Туз заяви, че нивата на радиация в района на съоръжението не са се покачили.