Броят на военнослужещите от въоръжените сили на Украйна, загинали по време на пълномащабната война срещу Руската федерация, възлиза на повече от 9 хиляди души. Това заяви заместник-министърът на отбраната Анна Маляр в интервю за канала на Исландия в YouTube.

"Те (руските войски) имат повече от 50 хиляди, а ние преди няколко седмици казахме цифрата около 9 хиляди ... сега е малко повече, разбира се. Загуби, които са много по-малки от тези на врага. Това е показател за нашето умение“, каза представителят на Министерството на отбраната, като добави, че все още не е възможно да се изчислят точните загуби, тъй като не е известно точно колко украински бойци са загинали в Мариупол.

Маляр увери, че информацията за предполагаемите стотици хиляди загинали украински войници по време на пълномащабната руска агресия не отговаря на истината. Служителят също така посочи, че Министерството на отбраната не може да си позволи редовно да публикува информация за загубите на украинските сили за отбрана, тъй като врагът може да използва тази информация.

В същото време заместник-министърът каза, че в руското министерство на отбраната се случва „пълна бъркотия“, поради което, за да се противопостави на украинската армия, врагът трябва да черпи данни от открити източници.

"За нас, за цивилните, не е ясно какво лошо има в това да говорим за загуби. Но за военните това е част от тяхната военна технология - броят на загиналите е показател, с който измерват ефективността на технологиите, които са използвали. Това е известна предвидимост“, каза Маляр.

Припомняме, че на 22 август главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни заяви, че загубите на украинските войски тогава възлизат на почти 9 хиляди загинали бойци.

На 22 юли Володимир Зеленски каза, че до 30 войници са убивани на фронта всеки ден, а около 250 са ранени. По-рано министърът на отбраната Алексей Резников съобщи, че най-сериозните загуби във въоръжените сили на Украйна са били през май, когато са загивали до сто бойци на ден.

Превод: GlasNews