Премиерът на Камбоджа Хун Сен моли да се пожали украинският народ и да не се използват касетъчни боеприпаси, които наскоро бяха включени в нов пакет от военна помощ на САЩ. За това той написа в своя Twitter.

Според него използването на касетъчни бомби в Украйна срещу врага ще доведе до това, че "истинските жертви ще бъдат украинците".

„Най-голямата опасност за украинците в продължение на много години, може би дори сто години, ще бъде използването на касетъчни бомби в окупираните от Русия територии на Украйна. Имаме опит с касетъчните боеприпаси, които Съединените щати използваха в началото на 70-те години. В резултат на това боеприпасите се превърнаха в ужасно чуждо наследство за Камбоджа, защото доведоха до десетки хиляди осакатени и убити граждани на страната“, пише политикът.

Той добави, че въпреки факта, че войната в Камбоджа е приключила преди 50 години, все още не е възможно да се унищожат касетъчните боеприпаси, разпръснати из страната още тогава.

„Пожалете украинския народ. Обръщам се към президента на САЩ като доставчик и към президента на Украйна да не използват касетъчни бомби във войната, защото украинците ще бъдат истинските жертви“, пише Хун Сен.

Припомняме, че Камбоджа осъди руската инвазия в Украйна и иска да помогне в разминирането. На 29 май президентът на Украйна Володимир Зеленски и Хун Сен проведоха телефонен разговор.