Пожар в претъпкан увеселителен парк в щата Гуджарат в западна Индия в събота доведе до смъртта на най-малко 27 души, съобщи полицията. Четири от тях са деца под 12 години.  

Причината за пожара все още не е известна, но властите са задържали няколко души за разпит, пише DW.

Местните власти казаха, че съдебни експерти събират ДНК проби от жертвите, тъй като някои от тях са били "изгорени до неузнаваемост".

"Пожарът уби 27 души. Полицията арестува двама и разследванията продължават", каза говорителят на местното правителство Прабхав Джоши в неделя сутринта.

Длъжностни лица казаха, че най-малко четирима души са били задържани за разпит и предупредиха, че броят на жертвите вероятно ще нарасне.

Пожар е възникнал в град Раджкот. Индийският премиер Нарендра Моди каза в социалните медии X, че „трагедията с пожара в Раджкот натъжи всички нас“. 

Индийските медии съобщиха в неделя, че оцелелите казали, че е трябвало да ритат врати и да скачат от прозорците, за да избягат от ада, който е погълнал центъра, пълен с млади хора, играещи игри, включително боулинг.

Според пожарникаря Илеш Кхер общо повече от 300 души са били в двуетажната сграда на увеселителния парк с тематика на TRP, когато е избухнало бедствието.

„Хората бяха хванати в капан, тъй като временна конструкция на мястото се срути близо до входа, което затрудни хората да избягат“, каза той.

Гасенето на пожара отне около час, като около 10 линейки транспортираха ранените до болницата, казаха служители. Като възможна причина се сочи версия за късо съединение.

Друг пожар избухна в болница за новородени в индийската столица в събота вечерта, убивайки шест бебета. Случайни минувачи се втурнаха в болницата, за да изнесат други бебета от отделението.

Пожарите са често срещано явление в Индия поради лошото качество на строителството и лошите правила за безопасност.