По време на пътуване за встъпването в длъжност на президента на Аржентина Владимир Зеленски се опита да се срещне с президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва. Това пише бразилското издание O Globo, позовавайки се на източници в бразилското министерство на външните работи.

Според запознати искането за среща е направено, докато бразилските дипломати и самият Лула са били заети на срещата на върха на МЕРКОСУР в Рио де Жанейро.

„В допълнение, времето на срещата и обстоятелствата бяха счетени за нетипични, така че президентът Лула не се съгласи да се срещне със Зеленски преди встъпването в длъжност на Майли“, подчертава изданието.

Конкретната причина за искането на Зеленски да се срещне с Лула не беше уточнена, но журналисти предполагат, че украинският президент е бил заинтересован да обсъди текущата ситуация на войната в Украйна.

В интервю за Brazilian Fantástico украинският президент говори за отношенията си с Лула и защо не е дошъл на встъпването в длъжност на бразилския президент.

"Защото не бях поканен. Ако ме помолят да отида в Бразилия, ще отида. Вече поканих Лула в Украйна", уточни Зеленски.

И добави, че смята за важно участието на Бразилия в преговорите за прекратяване на войната с Русия.

Журналистът попита и какво очаква президентът на Украйна от Бразилия във връзка с конфликта с Русия.

"Бразилия е много голяма и важна страна, която има влияние върху други страни. Следователно тя играе много, много важна роля. Важно е да включим Бразилия в мирните преговори", дипломатично отговори Зеленски.