Кадри от камерите на американския дрон MQ-9 "Рийпър", който бе свален над Черно море, бяха разпространени от Пентагона днес.

На записа се вижда момента, в който руски Су-27 изпуска гориво в близост до дрона, а после се появява заклащане на летящия апарат – вероятно от засичане на витлото.

Това е първата директна конфронтация между Русия и САЩ след началото на военните действия в Украйна, което е в близост до Крим, пише "Дейли Мейл".

Инцидентът се разигра в международно въздушно пространство на 14 март 2023 година. Дронът, който струва цели 32 милиона долара, падна във водите на Черно море, а това доведе до повишаване на напрежението между Москва и Вашингтон.

Показаха как Су-27 е свалил американския дрон ВИДЕО

Министрите на отбраната на Русия и САЩ, Сергей Шойгу и Лойд Остин, разговаряха по телефона вчера след вчерашния инцидент с падналия в Черно море американски дрон, който е бил ударен от руски изтребител, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи за разговора, който според ведомството е бил по инициатива на американската страна: "На 15 март 2023 г. по инициатива на американската страна се проведе телефонен разговор между министъра на отбраната на Руската федерация армейски генерал Сергей Шойгу и министъра на отбраната на Съединените американски щати Лойд Остин", се казва в изявлението, което не съдържа подробности.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини САЩ, че са пренебрегнали факта, че Русия е установила ограничения за полетите в района на Черно море след началото на руската военна операция в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на негово интервю за държавната телевизия. Според Лавров този факт е бил добре известен на американската страна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията на САЩ, че свалянето на американския дрон над Черно море и предполагаемото изхвърляне от руските изтребители на гориво върху него (според американските твърдения - бел. ред.) не е било екологично.

Руски изтребител се сблъска с американски разузнавателен дрон