Руският президент Владимир Путин обвини Киев, че отказва да позволи на украинските войски да се предадат в обсадения пристанищен град Мариупол. Той направи това в телефонен разговор с ръководителя на ЕС Шарл Мишел.

"На всички военнослужещи от украинските въоръжени сили, бойци от националните батальони и чуждестранни наемници, които са сложили оръжие, се гарантира живот, достойно отношение в съответствие с международното право и предоставяне на качествена медицинска помощ", каза Путин на председателя на Европейския съвет, съобщиха от Кремъл. "Но киевският режим не позволява тази възможност да бъде използвана".

Духовници с поход до „Азовстал", за да приберат цивилни, загинали и ранени

 Путин каза още, че възможността му за контакти с украинския президент Володимир Зеленски зависи от резултатите от руско-украинските преговори, в които Киев досега не е проявил последователност.

"В отговор на призива на Шарл Мишел за пряк контакт с Володимир Зеленски руският президент потвърди добре познатата си позиция в това отношение, като отбеляза, че подобна възможност зависи по-специално от конкретните резултати в продължаващите преговори между руски и украински представители, по време на които украинската страна е непоследователна и не е готова да търси взаимно приемливи решения", се казва в изявлението, цитирано от Нова.

Шойгу: Руските сили превзеха Мариупол

Страните обсъдиха и развитието на ситуацията в Украйна. "Шарл Мишел информира за контактите си с украинското ръководство по време на неотдавнашното си посещение в Киев. Владимир Путин изложи принципните си оценки във връзка със специалната военна операция за защита на републиките в Донбас", се казва в изявлението.

В сряда Мишел посети Киев, където, наред с други неща, се срещна със Зеленски. Путин каза на Мишел, че в ръководството на повечето страни от ЕС се наблюдава русофобия.

"Беше отбелязано, че ръководствата на повечето страни от ЕС провеждат явна русофобия чрез своите действия, проявяващи се например в културната, хуманитарната и спортната сфера", се казва по-специално в съобщението на Кремъл.

Руският президент разказа на ръководителя на Европейския съвет и за мерките за защита на цивилното население в Украйна.

„Максар" публикува снимки, които показват масово погребение до Мариупол

"Руският президент говори за продължаващите мерки за защита на цивилното население, ежедневното отваряне на хуманитарни коридори и обявяването на режим на тишина за безопасното евакуиране на цивилното население от зоната на военните действия", се казва в съобщението.

Руският президент разказа на ръководителя на Европейския съвет и за стъпките за започване на процеса на определяне на арменско-азербайджанската граница и преговорите за мирен договор.

"Руският президент разказа на Шарл Мишел за предприетите стъпки, насочени към осъществяването на проекти за възстановяване на икономическите и транспортните връзки, както и за стартирането на процеса на определяне на арменско-азербайджанската граница и преговорите за мирен договор между двете страни", се казва в изявлението. 

Кадиров разкри защо Путин отмени щурма на "Азовстал"