Шокиращо видео от виеорегистратора на полицейски автомобил показва разстрел на служител на реда при рутинна пътна проверка.

Случаят е от началото на февруари, разиграл се в американския щат Ню Мексико, но видеото вижда бял свят една сега.

Зловещото престъпление продължава с преследване, продължило близо и 40 мили и нова престрелка с десетки полицаи, която завършва със смъртта на насилника – 39-годишният Омар Феликс Куева.

При размяната на изстрели е ранен и друг офицер, а кървавото престъпление оставя шокирани обществото и властите, които изразяват мъката си по загубения живот на униформения млад мъжа.

На 4 февруали рецидивистът Куева е спрян за рутинна проверка. Причината – страничните стъкла на белия му пикап са прекалено затъмнени.

28-годишният полицай Дариън Джарот се приближава откъм пасажерската страна на машината, а в процеса на разговора Омар излиза от колата си. Комуникацията между тях трае едва три минути и завършва с... фатална стрелба.

Куева трябвало да отиде към полицейският автомобил, за уточняване на документите, но вместо това, излизайки в ръката си държи автоматична пушка АР-15, с която безпричинно застрелва служителя на реда.

Младият мъж, не успява да реагира, а след като тялото му пада на земята бива допълнително простреляно. Раните му са несъвместими с живота, една от тях е в главата.

След това убиецът невъзмутимо се качва в пикапа си и тръгва по щатския път, оставяйки трупа на Дариън след себе си.

Следва преследване от 40 мили, в което Гуева разменя изтрели с преследващите го полицаи. В гонката участват части от различни звена: Офицери от Ню Мексико, Шерифството в Дона Ан, както и служители от Щатската гранична служба.

Шевролетът на извършителя е спрян, след като е блъснат от един от патрулните автомобили.

Куева скача с изваден пистолет и се прикрива зад един от автомобилите, срещу него обаче се изправят десетки полицаи, които стрелят, за да го обезврадят.

В крайна сметка след дълга стрелба, той пада мъртъв, но успява да рани полицейския служител Адриан Де Ла Гарса. Той спешно е откаран в болница с хеликоптер, но животът му не е бил застрашен.

На пресконференция по случая, шериф Робърт Тортън едва сдържа сълзите си, докато говори за загиналия полицай и го нарича "нашият паднал герой".

Младият служител на реда е работил в департамента на Пътната полиция още от 2015 година, когато е бил едва на 23 години.

Колкото до убития Гуева, той има серия от криминални регистрации. Сред тях - нарушения по пътищата, но и обвинения за трафик на наркотици.

За пръв път е арестуван на 13-годишна възраст за вандализъм. Едва на 21 години е заловен за наркотрафик. На 29 е установено, че търгува с метаамфетамини.

Последният му арест идва след преследване с полицията, в което той и още двама мъже се опитват да се измъкнат, карайки бясно преди да катастрофират.

Всички са арестувани, като се установява, че освен автоматично оръжие, в колата е открит метаамфетамин за над 250 000 хиляди долара.

Служителите на реда не разкриват какво са открили при обиска на автомобила и в дома на престъпника, след убийството му.

Но с оглед на криминалната история на убиеца, не е невъзможно Дариън Джарът да е станал жертва на опит на Куева да скрие пореден наркотрафик, в който е бил замесен.

Превод: GlasNews.bg