Окончателно - Великобритания и ЕС постигнаха съгласие за Brexit. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на Великобритания заявиха, че вече има сделка, предават от Ройтерс.

Юнкер изпрати писмо на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което пише, че преговорите се фокусираха върху протокола за Северна Ирландия/ Ирландия, тоест за предпазния механизъм, и намиране на приемливо и за двете страни решение в отговор на специфичните обстоятелства на остров Ирландия.

Преговарящите също са обсъдили политическата декларация, която очертава работната рамка за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

Имаме ново страхотно споразумение, с което си връщаме контрола. В събота парламентът трябва да сложи край на Брекзит, така че да се насочим към други приоритети като разходите за живот, Националната здравна служба, престъпленията и нашата околна среда, написа британският премиер Борис Джонсън в "Туитър".

Но от Демократичната юнионистка партия отбелязаха в "Туитър", че все още не са подкрепили споразумението.

Сега Джонсън трябва да убеди парламентът. Това ще е тежка задача за министър-председателят, тъй като има сериозни разделителни линии по въпроса с европейския развод - едни са за тесни връзки с ЕС, други - за рязко скъсване.

Депутатите, отхвърлили на три пъти споразумението, договорено от бившата премиерка Тереза Мей, ще имат на 19 октомври извънредно заседание, може би решаващо за Brexit-а - първата работна събота за парламента от войната за Малвинските острови през 1982 г.

"В сравнение с британския парламент един египетски сфинкс е отворена книга", коментира напускащият поста председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Ако не се постигне споразумение до събота, по силата на приет през септември закон Борис Джонсън ще трябва да поиска тримесечна отсрочка. Държавникът категорично изключва този вариант след вече двете отлагания на Brexit-а, гласуван на референдум през юни 2016 г. Не е казал обаче нито веднъж как смята да се измъкне.

Искането за отсрочка трябва да бъде единодушно одобрено от другите страни-членки. Юнкер смята, че ще е разумно да го направят, ако се стигне до този вариант.