В американските медии се появиха съобщения за тайна доставка на ракети с голям обсег ATACMS на Киев, като тази информация беше потвърдена от Държавния департамент.

Според Reuters, позовавайки се на американски служител, ракетите са били прехвърлени в Украйна по пряка заповед на президента на САЩ през февруари, а още през март оръжията са били прехвърлени като част от мартенския пакет за военна помощ.

Източникът каза, че дискусията за прехвърлянето на ракети с голям обсег е продължила няколко месеца, Министерството на отбраната на САЩ било категорично против, тъй като това можело да повлияе негативно на бойната готовност на самите САЩ.

Въпреки това още през януари Пентагонът бил убеден и през февруари президентът на САЩ се срещнал с екипа си по национална сигурност. Съветниците смятали, че ATACMS трябва да бъде прехвърлен в Киев, но Съединените щати нямали пари да платят за ATACMS.

Източник на Ройтерс отбеляза, че решението на САЩ е повлияно от ударите на руските въоръжени сили по критични инфраструктурни обекти в Украйна.

В същото време източник на NBC съобщи за намерението на Белия дом да прехвърли нова версия на ракети с по-голям обсег на действие ATACMS, които могат да атакуват отдалечени райони на Крим. Този шанс се появи едва през март с отпускането на 300 милиона долара на Украйна. Беше решено да не се обявява публично доставката на ракети, за да се запази елементът на изненада.

Говорителят на Пентагона Гарън Гарн обясни пред CNN, че оръжията са били прехвърлени в Киев за използване „в рамките на суверенна украинска територия“.

Ройтерс посочва, че Украйна вече е използвала ATACMS; ракети са атакували руско военно летище в Джанкой през нощта на 17 април.

В същото време съветникът на Пушилин Ян Гагин каза пред РИА Новости, че руската ПВО вече знае как да сваля ракети ATACMS. Според него противовъздушната отбрана и преди се е „сблъсквала с тези цели“ и успешно им е противостояла. А използването на ракети с голям обсег едва ли ще промени ситуацията на фронта, смята експертът.

„Имаме успешен опит в унищожаването на ракети ATACMS... Ще кажа нещо повече - нашите сили за ПВО вече имат опит в унищожаването на почти всички ракети в арсенала на НАТО, включително Storm Shadow и, както вече казах, ATACMS“, каза Гагин.
Той също така отбеляза, че новият пакет от помощ на САЩ може само да забави, но не и да отмени поражението на въоръжените сили на Украйна.