Русия и Северна Корея подписаха всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство. Владимир Путин и Ким Чен-ун обявиха, че ще задълбочат двустранните отношения и ще засилят военното сътрудничество между двете страни.

С портретите на двамата лидери, военни почести и деца под строй на площад „Ким Ир-сен“ започна официалната част от държавната визита на Владимир Путин в Пхенян.

Руският президент посещава Северна Корея в началото на първия си президентски мандат през 2000 година по времето на предишния лидер Ким Чен-ир.

Путин: Благодарни сме на Северна Корея за подкрепата по украинския въпрос

В последвалата двустранна среща руският президент благодари за подкрепата на Пхенян по отношение на войната в Украйна.

„Високо ценим Вашата постоянна и непоклатима подкрепа на руската политика, включително по отношение на Украйна“, каза руския президент Владимир Путин.

Западните съюзници изразиха загриженост, че Русия може да подкрепи ядрената програма на Северна Корея.

„Разбира се, ние сме загрижени за потенциала, за покрепата, която Русия предоставя на Северна Корея по отношение на техните крилати ракети и ядрена програма. Виждаме колко военна подкрепа получава Русия от Северна Корея, но и от Иран, и как Китай поддържа тяхната военна икономика“, каза Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО.

Според Вашингтон Пхенян е доставила на Русия десетки балистични ракети и над 11 000 контейнера с боеприпаси, за да бъдат използвани срещу Украйна.