Говорителят на Министерството на отбраната обяви, че „британски специалисти" са подготвили и извършили взривяването на тръбите на газопровода преди месец. Същите специалисти сега били в Украйна. Те подготвяли украински военни за терористични актове, като нападение с дронове, извършено снощи. Великобритания отрече обвиненията.

Публикуваха първите КАДРИ от щетите на Северен поток

Министерството на отбраната нарече оповестеното от Русия „лъжливи твърдения с епични пропорции". Тръбите на „Северен поток” бяха взривени на 26 септември. Швеция и Дания казаха, че е имало целенасочен саботаж. Досега не са посочени извършители. Русия и по-рано обвини Запада за взривовете.

„Трябва да бъде подчертано, че корабите от Черноморския флот, които понесоха щети в терористична атака тази нощ, охраняват така наречения „зърнен коридор". Подготовката за този терористичен акт и обучението на персонал в 73-и военоморски оперативен център на Украйна се ръководи от британски специалисти в Очаков и Николаев. Според наличната информация представители на този отряд от британската флота е участвал в планирането, осигуряването и извършването на терористичната атака в Балтийско море на 26-ти септември - взривяването на „Северен поток” 1 и „Северен поток” 2", каза Игор Конашенков.

Швеция: Щетите по "Северен поток" са от детонация на взривно устройство

Захарова обвини САЩ за унищожаването на "Северен поток 1 и 2"