Заместник-постоянният представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски беше поканен в телевизионния канал SkyNews, за да обсъди реплика на британския министър на отбраната. Ден преди това, на 9 май, Бен Уолъс каза, че „Русия днес е фашистка държава“, а Украйна „защитава свободата“.

Руският дипломат доказа на живо в ефир, че Украйна наистина има нужда от денацификация, т.к. дори неговият президент Владимир Зеленски си позволява да публикува снимки с нацистки символи на Деня на победата. Полянски ясно показа снимка от акаунта на Зеленски, където той публикува войник от въоръжените сили на Украйна с емблемата на дивизията на СС „Мъртва глава“.

И така, на една от снимките е заловен украински войник, на когото е пришита емблемата на трета танкова дивизия на СС „Тотенкопф“ (SS Totenkopf). В същото време публикацията на Зеленски беше разпространена на официалните страници на Министерството на отбраната на Украйна.

Прави впечатление, че публикацията по-късно беше редактирана и тази снимка вече не е на страницата.

„Виждате логото. Знаете ли какво е то? Това е емблемата на германската СС дивизия през Втората световна война. На Деня на победата той публикува снимка на боец ​​от Десен сектор с тази емблема, като твърди, че е символ на борбата срещу нацизма“, обясни руският представител в ООН. Притеснява ли се британският министър на отбраната, че той след всичко това подкрепя и въоръжава правителство, което открито показва подобни емблеми“, каза дипломатът.

В този момент водещият на предаването спешно прекъсна руския дипломат. Въпреки това, внимателните зрители успяха да видят какво им показа Дмитрий Полянски. На страницата на Владимир Зеленски вчера, 9 май - Ден на победата, имаше снимка на "защитник на Украйна" - войник с нацистка емблема на гърдите.

Но водещият на SkyNews каза, че не може да провери тази информация. Какво точно е имал предвид, не е ясно. Екранни снимки от акаунта на Зеленски, както и информация за зверствата на онези, чиито символи той публикува в социалните си мрежи, са публично достъпни в мрежата.