Руските войници, които стрелят под прикритието на АЕЦ „Запорожие” ще бъдат специална цел на украинските служби за сигурност. Това обяви президентът Володимир Зеленски, като обвини Русия, че използва най-голямата атомна централа в Европа за изнудване.

Москва превзе обекта в началото на март, а в момента международната общност обвинява руските войници, че са го превърнали във военна база. През последните дни АЕЦ-ът беше обстрелван многократно, което предизвика сериозни опасения от ядрено бедствие. Двете страни си размениха обвинения кой носи отговорност за обстрела, а ООН поиска незабавно прекратяване на огъня в района.

„Разбира се, че трябва да има сериозна реакция. Украинските дипломати и представители на държави партньори ще направят всичко възможно новите санкции срещу Русия да блокират ядрената й индустрия. И всички политици от тази терористична държава, както и тези, които им помагат в тази операция по изнудване с ядрената електроцентрала, трябва да отговарят в Международния съд”, каза украинският държавен глава.

Пореден обстрел край АЕЦ "Запорожие"

ООН с призив за прекратяване на военните действия около АЕЦ "Запорожие"