След като според тях не са чути от "своите", близки на украинските бойци, обсадени в завода „Азовстал“ в Мариупол, отправиха днес призив за помощ към президента на Китай Си Цзинпин с молба да съдейства за евакуацията им.

Роднини припомниха, че вече са се обърнали към лидерите на всички страни, а Китай е може би единствената страна, която все още не е обърнала внимание.

„На света има един човек, на когото Путин трудно би отказал. Вярваме, че Китай, силен и благороден, може да вземе трудни решения в името на една добра кауза“, заяви на пресконференция в Киев Наталия Зарицка, съпруга на един от бойците. „Призоваваме Негово Превъзходителство китайския президент Си Цзинпин да прояви голямата мъдрост на Изтока и да действа за спасяване на нашите защитници в Мариупол“, добави тя, цитирана от Франс прес.

Позовавайки се на писма от своя съпруг, тя заяви, че руснаците съзнателно протакат нещата, за да удължат „мъченията“ на украинските бойци.

Ставр Вишняк, баща на един от войниците в „Азовстал“, също каза, че е останал „само един човек на света, към когото да се обърнем – китайският лидер“. „Призоваваме китайския президент Си Цзинпин да вземе необходимите мерки за евакуация (на бойците), да се представи като посредник“, уточни той.

Припомняме, по-рано Алексей Арестович, съветник на ръководителите на кабинета на президента на Украйна, определи ситуацията в Азовстал като извън контрол. Той каза, че от няколко дни съпругата му е заплашена от хора, които казват, че са съпруги и роднини на бойците от "Азов", които са в завода. Те заплашвали семейството на Арестович със смърт, включително със смъртта на децата му.

„Те ни обвиняват, че ги отписваме“, каза той.

Арестович припомни, че в индустриалната зона на завода, където са съсредоточени основните сили на въоръжените сили на Украйна, има военни граничари, КОРД, морски пехотинци от 36-та бригада и бойци на отбраната. Но само близките на бойците от "Азов" заплашват семейството му.

Той също така заяви, че се отнася с разбиране към агресивните обаждащи се, т.к това са хора, които са „луди от мъка“. Но има въпроси към тези, които провокират хората към подобни действия. Според Арестович е време провокаторите „да се вразумят” и да помислят какво правят и до какво може да доведе това.

Около 600 ранени, много от които сериозно, остават в Азовстал в лоши, антихигиенични условия, без лекарства, вода и храна. 

Говорител на полицията разказа как на 14 май ранен мъж е опериран там без упойка – боецът просто държал колана между зъбите си и крещял, докато му „прочистили дупка с размерите на тенис топка в крака му“.

Той добави, че много тежко ранени хора умират поради липса на медицинска помощ.

Превод: GlasNews