Вдругиден, 7 декември, влиза в сила директивата, според която всички пристигащи в Англия са длъжни да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди заминаването.

Заповедта важи и за ваксинираните пътници. Освен това пристигащите трябва да представят валиден сертификат за ваксинация на английски език. Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид обяви, че новите правила за пътниците, пристигащи в Обединеното кралство, са част от усилията за ограничаване на разпространението на щама омикрон.

Ваксинираните пътници (най-малко 14 дни след втората ваксинация) и деца на възраст 5 и повече години трябва да попълнят специален формуляр PLF и да резервират предварително PCR тест, който трябва да бъде направен в рамките на два дни след пристигането в Обединеното кралство. Пристигащите трябва да се държат в изолация до отрицателен резултат от теста. Този тест трябва да се поръча независимо от планираното време за престой в страната.

След преминаване на границите на Обединеното кралство се изисква престой под карантина, чийто период при определени условия може да бъде намален. Деца под 5-годишна възраст са освободени както от теста, така и от карантината.

Авиокомпаниите и туроператорите в Обединеното кралство категорично се противопоставиха на решението и заявиха, че непропорционално суровите мерки, наложени от правителството на страната, ще доведат до хаос в авиационната и туристическата индустрия.

***

Затегнаха се и правилата за влизане в САЩ. От утре, 6 декември, пристигащите в Съединените щати ще трябва да представят отрицателни резултати от PCR тестове преди полета или тестове за антиген, направени 24 часа преди пристигането (преди беше 72 часа).

Превод: GlasNews