Бившият съветник на канцеларията на президента на Украйна Олексий Арестович даде разочароваща прогноза за боевете в Донбас за Въоръжените сили на Украйна.

Политикът смята, че в случай на ескалация украинските войски могат да загубят контрол над част от териториите, ако командването се съсредоточи върху южния участък на фронта, а именно в херсонското и запорожското направление. Арестович предположи, че въоръжените сили на Украйна ще загубят „малко от Донецк и Луганск“.

Той нарече причината "умора" от съпротивата на 200 000 руснаци, които ще трябва да бъдат спрени от украинските военни.

„Е, и ние, най-вероятно, пробиваме южния фронт“, цитира го МК с позоваване на западни медии.

Той предположи, че и САЩ, и Европа разбират истинското състояние на нещата, поради което „подготвят размяна“, така че въоръжените сили на Украйна да могат да пристъпят към преговори с руската страна не с празни ръце, а от позиция на „сила“.

Арестович акцентира върху намерението на съюзниците да привлекат Киев към преговори, въпреки активната съпротива на украинските власти.

Според Strana.ua Арестович настоява, че войната може да приключи със загубата на редица територии от Украйна, на което Киев явно не разчита, но Западът вероятно вече е съгласен.

Обсъждайки какво ще получи обществото в резултат на това, политикът каза, че ще "влезе в... обратна пружина на несбъднати очаквания".

Украйна не е готова за подобно развитие на събитията, смята Арестович.

„Ние като общество не сме подготвени за този резултат“, каза той.

Арестович добави, че изразява такова мнение като позицията на Русия, но с него е съгласен и Западът, от който Киев „напълно зависи“.

Единственият приемлив изход в такава ситуация е създаването на "две Кореи" - разделянето на страната на части, от което "Украйна може да получи много бонуси", смята политикът.

На тази идея реагира членът на Съвета на федерацията Алексей Пушков. В своя TG канал той обясни, че разчитането на превръщането на Украйна в Южна Корея е „политическа мечта“.

Разсъждавайки, той оцени перспективата за разделяне на страната като „нова мечта след Майдана“, лелеяна от хора, които искат място в управлението на бъдещата властова система на страната.

„Във всички останали отношения аналогията с Южна Корея не е добра“, каза Пушков.