Семейната двойка Паванич, който живеят в село Александрово, намиращо се в община Сръбска Църня, отглежда и обработва български рози. С единадесет хиляди български рози, те са сред първите, занимаващи се с това в Сърбия.

След четиридесет години живот в Сплит (град в Хърватия), Славица Паванич се завръща в селото и къщата, където е родена преди години. Със съпруга си, който е бивш капитан на кораб, тя започва производството на български рози, от чиито листенца правят розово масло, розова вода, сироп и сладко.

"Исках да направя нещо ново за нашето село и за нашата община. Имах избор между две или три култури и в крайна сметка от всичко намислено избрах българската роза - розата Дамасцена.", разказва Славица пред сръбска медия.

Давор, който е бивш капитан, отговаря за обработката на розите. Той е заменил кормилото на кораба с мотика и вече се занимава със земеделия.

"Потърсихме в интернет каква температура е нужна, роза Дамасцена изисква специфични условия.", разказва той. Като бивш капитан на кораб Давор споделя, че се справя отлично в процеса на дестилация и обработка на рози.

Започнали са с 3000 рози и тридесет ара земя. Сега имат 11 000 рози и по този показател са на първо място в Сърбия. За първата беритба на розите се чака три-четири години, а за един килограм розово масло са нужни около пет тона розов цвят.