"Украйна и Русия постигнаха значителен напредък по предварителен мирен план от 15 точки, включително прекратяване на огъня и руско изтегляне, ако Киев обяви неутралитет и приеме ограничения на въоръжените си сили", съобщи днес "Файненшъл таймс", цитирайки три неназовани лица, участващи в преговорите.

Според  информацията на  тримата събеседници, участващи в преговорите, това включва, наред с другото, отказ от членство в НАТО, както и обещание да не се разполагат чужди военни бази на САЩ, Великобритания и Турция на територията на Украйна.

Голяма пречка в споразуменията остава статутът на ОРДЛО и Крим, които Русия окупира през 2014 г., отбелязва изданието.

Украинските власти остават скептични към намеренията на Путин, вярвайки, че Москва просто играе за време, за да прегрупира силите си и да поднови офанзивата.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентския офис в Украйна, каза в коментар към изданието, че всяко споразумение ще включва „руските войски да напуснат територията на Украйна във всеки случай“, която те са завзели от началото на инвазията през февруари, а именно южните райони по Азовско и Черно море и територията на изток и север от Киев.

Украйна ще запази войските си, но ще трябва да остане извън военни съюзи като НАТО и ще се въздържа от приемане на чужди военни бази.

Двамата събеседници също отбелязаха, че споразуменията включват разпоредба за гарантиране на правата на руския език в Украйна. Подоляк отбеляза, че „хуманитарните въпроси, включително езиковите въпроси, се обсъждат само през призмата  изключително на интересите на Украйна“.

Русия настоява за признаване от Украйна на анексията на Крим и "независимостта" на марионетните "правителства" на ОРДЛО. Банковая все още отказва да обсъжда това, но според Подоляк "е готов да сподели този въпрос": "Засега говорим за гарантиране на излизането (на Русия - бел. ред.) от териториите, които са окупирани оттогава насам".

Коментирайки публикацията на Financial Times, Дмитрий Песков, съветникът на Путин, каза, че все още е преждевременно да се разкриват някакви споразумения.