Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди снощи, че срещата на делегациите на Русия и Украйна в Истанбул ще започне днес, 29 март 2022 г.

"Преговорите между делегациите в Истанбул ще започнат утре. Преди това ще се проведе кратка среща със страните", каза той, изказвайки се в Анкара след заседанието на Министерския съвет.

Преговорите за мир в Истанбул между делегациите на Русия и Украйна ще започнат в 10:30 часа, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Преговорите ще се проведат в двореца Долмабахче. Той се намира в квартал Бешикташ, на брега на Босфора, в европейската част на Истанбул и е един от най-впечатляващите със своята пищна украса, изобилие от злато и кристал дворец. Името на двореца означава "Запълнена градина", а причината за това е, че до 17-и век тук е имало залив на Босфора, който постепенно бил запълнен с пръст и се превърнал в една от най-пищните градини в империята.

Руската делегация, която ще участва в преговорите, пристигна още вчера следобед в Истанбул. Украинската делегация се очакваше да пристигне по-късно.

Анкара, която има ролята на посредник за разрешаване на кризата в Украйна, се надява преговорите в Истанбул да доведат до прекратяване на огъня.

По-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че няма да има среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски след разговорите между руската и украинската делегация в Истанбул.