Международното влияние на Ислямска държава Хорасан (IS-K), клон на Ислямска държава (ИД), нараства.

Това показва анализ на SkyNews.

Групата е замесена в редица атаки и планирани нападения през 2024 г. Сред най-известните заговори са смъртоносното нападение срещу концертна зала в Москва и осуетените планове за атака на три концерта на Тейлър Суифт в Австрия. През август проваленият план за атака на концертите на звездата във Виена е имал за цел да убие десетки хиляди хора, а заподозреният се е заклел във вярност към групата.

Отмениха концерти на Тейлър Суифт във Виена

Експлозия и стрелба в концертна зала в Подмосковието, има убити и ранени ВИДЕО 18+

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Подмосковието

Терористичната организация е свързана и с двойни бомбени атентати в Иран, при които загинаха над 100 души, както и с огнестрелно нападение в църква в Истанбул.

Анализът е базиран на данни от Центъра за информационна устойчивост (ЦИУ), които показват рязко нарастване на пропагандата, произвеждана от групата, която се разпространява на повече езици от всякога.

С нарастването на количеството пропаганда, достигайки публика, далеч отвъд границите на Афганистан, а така броят на международните атаки и планираните такива, които представляват заплаха за сигурността на Запада, нарастват.

Експертите очакват тази тенденция на подбуждане да продължи да набира сила и ООН предупреди за повишени нива на заплаха в цяла Европа.

„Групировката се смята за най-голямата външна терористична заплаха за континента“, каза на брифинг през август Владимир Воронков, заместник-генерален секретар на Службата за борба с тероризма на ООН.

Афганистанското крило на Ислямска държава, известно като IS-K, се очертава като най-глобално настроения филиал на терористичната организация. „Напоследък, особено след подема на пропагандата, видяхме по-голям фокус върху Централна Азия и Европа“, каза Бен ден Брабер, от ЦИУ, който е и ръководител на екипа, стоящ зад новите данни.

В допълнение групата постепенно разширява дейността си, като разпространява медийно съдържание на все повече езици – включително на персийски, руски, турски, азербайджански, английски и арабски. 

Плакат на IS-K, подбуждащ към насилие на Олимпийските игри в Париж, "Целете се в техните събирания."

IS-K се появи за първи път през 2015 г., когато основният им фокус е да придобият територия в Афганистан, за да помогнат за установяването на халифат.

След като американските войски се изтеглиха от Афганистан през 2021 г. и талибаните си възвърнаха властта, броят на атаките и влиянието на IS-K в страната намаляват, сочат данните. Но групировката е увеличила силата си, включително международните операции, въпреки кампанията на талибаните за потушаване на ИД в Афганистан.

„Заплахата, представлявана от тях, нарасна със значителни терористични атаки извън Афганистан, особено в Москва на 22 март, и с повишени нива на заплаха в Европа и други области“, пише в скорошен доклад Съветът за сигурност на ООН.

Освен че фокусират съдържанието си върху успешни атаки и се възползват от местни проблеми в ключови страни като Таджикистан и Узбекистан, за да съберат поддръжници, групата публикува пропаганда, която засяга по-широки глобални конфликти. Това се разглежда от учените като начин за IS-K да се възползва от чувството на враждебност в мюсюлманския свят и да се възползва от антизападните настроения, изострени от войната в Газа. 

На този етап ИД и нейният афганистански клон се опитват да спечелят известност на международната сцена, като генерират медийно внимание, за да вербуват поддръжници и, което е изключително важно, да набират пари, твърдят експерти.

Арести (жълто), атаки (оранжево) и пропаганда (синьо) по света, извън Афганистан.

„Това, което преследват, е медийната видимост. Защо? Защото друго нещо, което се промени през последните години е, че ИД загуби големите си дарители“, казват те. „Целта им е да убият голям брой цивилни, за да привлекат внимание. Тези видове терористични заговори наистина имат за цел да създадат инерция за групата, за да я превърнат отново в име, а с това идва набирането на дарения.“

„Тейлър Суифт може би е най-разпознаваемата и известна поп звезда в света. Ако бяха успели да атакуват този концерт, подобно на начина, по който се случи атентатът срещу Ариана Гранде в Манчестър, ИД щеше да се радва на седмици, ако не и на месеци на медийна пропаганда, която помага на групата и й дава импулс."

Според експертите, дори осуетените заговори като планираните атаки срещу концертите на Тейлър Суифт в Австрия са победа.