Неизвестни лица са открили огън по време на концерт в концертната зала "Крокус сити хол" в Красногорск в Подмосковието, предадоха световните агенции. Започнала е евакуация на хората, намирали се там, съобщава източници от службите за сигурност на Русия.

По предварителни данни стрелбата може да е била извършена с автомат. Руските медии съобщават, че специализираният отряд за изпълнение на особено опасни задачи в градски условия - ОМОН, е вдигнат по тревога. Образувано е наказателно дело за терористичен акт.

Съобщава се обаче и за избухнал пожар, а преди това е отекнала и експлозия, посочват Ройтерс и РИА Новости. Двете агенции добавят, че най-малко трима души в камуфлажни дрехи са започнали стрелбата в концертната зала.

Броят на жертвите на нападението тази вечер срещу концертна зала в Подмосковието нарасна на 14 души, предаде Ройтерс, като се позовава на руски медии. По-рано руски медии съобщаваха за 12 убити и за 35 ранени. Според руската емисия на "Евронюз", която се позована на канали в "Телеграм" убитите са дори 40, ранените най-малко 100.

По време на инцидента в залата е свирела групата "Пикник". Музикантите са били евакуирани невредими, предаде ТАСС. Според Telegram канала Baza, 6200 души може да са били в Crocus City Hall по време на стрелбата, тъй като всички билети за концерта са били разпродадени.

На входовете на залата е имало металдетектори, но те не са работили. Не са проверявани и чантите на посетителите.

„Аз седях в залата, на балкона. Чухме изстрелите, но в началото не разбрахме какво става. После с очите си видях как терористите влязоха, започнаха да стрелят в хората. Хвърлиха коктейли „Молотов" и всичко се подпали. Поведоха ни към изхода, но той се оказа затворен. Бягахме през целия мол и не намерихме как да излезем. Скрихме се в мазето и там ни намериха служителите на министерството на извънредните ситуации”, разказа свидетел на нападението.

Световните агенции съобщават, че 100 души са изведени успешно пред подземни помещения на залата, която се намира в мол.

Има хора, които са блокирани на покрива на концертната зала. На място са пристигнали специални части от Националната гвардия на Русия, информира ТАСС. Линейките, дошли на място, са вече седемдесет.

Кадри във руски социални канали показват хора да се опитват да избягат от концертната зала. Чува се стрелба. На други кадри се виждат хора, които, както изглежда, лежат насред кръв извън концертната зала, но автентичността на кадрите не може да бъде потвърдена, предаде Ройтерс. 

В Москва вече има стотици блок-постове, на които колите се спират и проверяват. Предполага се, че атентаторите са избягали с бял седан.

Кметът на Москва Сергей Собянин отмени всички културни и спортни събития в руската столица през уикенда, предаде ТАСС.

Тетяна Москалкова, комисар по правата на човека в Руската федерация, нарече събитията в Crocus City Hall "терористична атака". А представителят на МВнР на Руската федерация Мария Захарова призова световната общественост да осъди „трагичните събития в концертната зала“.

На 7 март посолството на САЩ в Руската федерация предупреди за заплахата от терористични атаки в Москва в рамките на 48 часа. Те оцениха вероятността от терористична атака като "неизбежна".

Засега не е ясно дали нападението е приключило, както и каква е съдбата на нападателите.

Очаквайте още подробности!

Белият дом: Кадрите от стрелбата в Москва са ужасяващи и тежки за гледане

Внимание! Видеото съдържа кадри, които могат да повлияят на по-чувствителни хора.

Русия призова световната общественост да осъди "кървавия терористичен акт" край Москва

Украйна: Стрелбата в покрайнините на Москва е умишлена провокация

Няма данни за пострадали българи в атаката край Москва

Юлия Навалная изрази съболезнования за жертвите на терора край Москва