Думите на руския президент Владимир Путин, изречени по време на среща с млади предприемачи във ВДНХ, предизвикаха неочаквани последици. Според The ​​Daily Mail Путин в речта си сравнява настоящите събития със случилото се по време на управлението на Петър I.

След това изказване финландският президент Саули Ниинистьо, заедно със съпругата си Джени Хаукио, спешно отлетя вкъщи с хеликоптер от Аландските острови. Там те бяха на посещение по случай 100-годишнината от автономията.

Първоначално беше планирано президентската двойка да вечеря с краля на Швеция Карл Густав XVI и кралица Силвия. В резултат на изказването вечерята беше спешно отменена.

Според журналисти възмущението на президента на Финландия е провокирано от думите на Путин, че Петър I „не е отнел нищо“ от Швеция, а само е върнал своите територии.

„Петър I воюва в Северната война в продължение на 21 години. Изглежда, че той се бие с Швеция и превзема нещо там. Нищо не превземаше! Той си връщаше“, каза по-рано Путин, визирайки земите на целия район на Ладога, където е основан Санкт Петербург.
В същото време, според Путин, на съвременна Русия „също й се падна да си връща и укрепва“.

Превод: GlasNews