Втори ден продължават сраженията в Газа, които бяха възобновени след изтичането на седемдневното примирие между Израел и "Хамас". Ръководеното от групировката здравно министерство в ивицата Газа твърди, че само вчера са загинали над 170 души.

Израелската армия заяви, че е нанесла удари по "повече от 200 терористични цели" в ивицата Газа. Изстреляни са били и ракети към Израел. "Хамас" и Израел взаимно си отправиха обвинения в нарушаване на споразумението за примирие. Междувременно, като се позова на свой източник, Би Би Си съобщи, че преговорите за прекратяването на огъня, които се провеждат в Катар, са се провалили.

Край на примирието! Израел поднови бойните действия в Газа

Израелската армия е потвърдила смъртта на още шестима заложници в Ивицата Газа и е информирала техните семейства. Експертен комитет е установил смъртта на взетите в плен, след разследване и на базата на разузнавателна информация, каза говорителят на израелските сили Даниел Хагари. Според официалната израелска статистика в плен на "Хамас" все още се намират 136 заложници, сред които 17 деца и жени, отвлечени от израелска територия при нападението на 7 октомври. Съобщено беше също, че хората, укриващи се в някои райони на южната част на Газа, са получили листовки от израелската армия с призив да напуснат мястото и да се насочат още по на юг към Рафах, близо до границата с Египет, пише БНР.

От ООН предупредиха, че боевете ще влошат още повече изключително тежката хуманитарна обстановка. Същевременно организацията обяви, че ще замени хуманитарния си координатор за палестинските територии Лин Хейстингс,  след като Израел отказа да поднови визата ѝ. Родената в Канада Хейстингс е и заместник координатор по мирния процес в региона. Тя беше подложена на критики в социалните мрежи от страна на Тел Авив за липса на обективност. По-рано от израелското външно министерство заявиха, че са загубили доверие в координатора заради продължаващото й мълчание по повод отговорността на Хамас за нападението на 7 октомври.