Поради влезлия в сила през юни тази година закон на ЕС, забраняващ обезлесяването, запасите от кафе и какао, натрупани в складовете на страните-членки на ЕС, могат да бъдат унищожени.

Според Financial Times документът забранява продажбата на продукти от зони за обезлесяване в Европа. Обичайни продукти като палмово масло, каучук, кафе и какао попадат в тази категория.

В резултат на това експерти от Междуконтиненталната борса (ICE), Международния търговски център (агенция на ООН и СТО) вече съобщиха, че продуктите могат да бъдат продадени извън ЕС или унищожени.

Причината е несъответствието с новите им правила, според които производителите не могат да използват обезлесяване в метода. Междувременно в Кот д'Ивоар и Гана, които произвеждат повече от 70% от какаото в света, не само унищожават горите, но и използват детски труд.

Изданието напомня, че подобни проблеми имат и производителите на кафе в Бразилия, Виетнам, Колумбия и Индонезия.

FT предоставя статистика за потенциалния обем на забраненото кафе и какао: през лятото в складове в ЕС са били съхранявани 150 000 тона кафе и 200 000 тона какао.

Законът може да доведе до объркване, да има отрицателно въздействие върху потребителското търсене и да намали ефективността на управлението на риска, тъй като решението на ЕС засяга цялата хранителна верига, твърдят авторите.

ICE добави, че Брюксел, който е приел закона, трябва да даде ясни инструкции за прилагането му в европейските страни.