Смъртта на близо 100 деца в Индонезия накара страната да спре продажбите на всички сиропи и течни лекарства. Това идва само седмици след друг случаи, за които ви съобщихме - сироп за кашлица в Гамбия беше свързан със смъртта на близо 70 деца.

Властите в Индонезия заявиха, че е установено, че някои сиропни лекарства съдържат съставки, свързани с остри бъбречни увреждания (ОБУ), които са убили 99 малки деца тази година. Засега не е ясно дали лекарството е вносно или местно производство. 

В четвъртък индонезийските здравни служители съобщиха, че са докладвали около 200 случая на ОБУ при деца, повечето от които са на възраст под пет години, предава BBC.

По-рано този месец Световната здравна организация (СЗО) издаде глобален сигнал за четири сиропа за кашлица, които бяха свързани със смъртта на почти 70 деца в Гамбия.

Свързаха смъртта на 66 деца с тези сиропи за кашлица

СЗО установи, че сиропите, използвани там - произведени от индийска фармацевтична компания - съдържат "неприемливи количества" диетиленгликол и етиленгликол. Сиропите са "потенциално свързани с остри бъбречни увреждания", каза организацията.

Министърът на здравеопазването на Индонезия в четвъртък заяви, че същите химични съединения са открити и в някои лекарства, използвани на местно ниво. „Някои сиропи, които са били използвани от пациенти с ОБУ деца под пет години, е доказано, че съдържат етилен гликол и диетилен гликол, които не е трябвало да бъдат там, или в много малко количество“, каза Буди Гунади Садикин. 

Той обаче не разкри колко случая са свързани с токсичните лекарства. 

Индонезийските власти съобщиха, че сиропите за кашлица, използвани в Гамбия, не се продават на местно ниво. Местен епидемиолог твърди, че истинският брой на смъртните случаи може да е дори по-висок от обявения. 

„Когато се случат такива случаи, [това, което знаем, е] върхът на айсберга, което означава, че може да има много повече жертви“, каза Дики Будиман, епидемиолог от университета Грифит пред BBC Indonesia.

Индонезийските власти досега не са разкрили марките или видовете сиропи, свързани с болни деца - вместо това просто временно забраняват продажбата и предписването на всички сиропи и течни лекарства.

Превод: GlasNews.bg