Най-малко 78 души са се удавили при едно от най-смъртоносните корабокрушения на мигранти край Гърция тази година, съобщи бреговата охрана, цитирана от "Ройтерс".

Около 02:30 часа тази сутрин гръцките власти бяха информирани от италианските за наличието на риболовен плавателен съд с мигранти на борда, пътуващи от град Тобрук в Либия към Италия.

До момента 104 души са спасени, а 24 са настанени в болница в пристанищния град Каламата. Не се знае колко са в неизвестност, посочва националната гръцка телевизия ЕРТ. Плавателният съд най-вероятно е потеглил преди четири дни с 400 души на борда, се съобщава в информация на Международната организация по миграция (МОМ) на ООН .

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу посети болницата в Каламата в 16:00 часа, а лидерите на Нова демокрация, СИРИЗА и ПАСОК отмениха днешните си предизборни митинги заради инцидента.

След като гръцките власти разбраха за случващото се в морето на 47 морски мили югозападно от град Пилос в ранните зори на днешния ден, те веднага осведомиха болниците в градовете Триполи, Каламата, Кипарисия и Спарта, за да бъдат в готовност.

За спасителната операция бяха задействани два патрулни кораба, един спасителен кораб на бреговата охрана, седем намиращи се наблизо кораба, една фрегата и един хеликоптер на гръцките военноморски сили и един безпилотен летателен апарат.

Гърция обявява тридневен траур заради трагедията, съобщи канцеларията на гръцкия службен премиер. Има опасения, че корабокрушението е отнело стотици животи, предаде Франс прес.

Благотворителната организация „Аларм Фон“ (Alarm Phone), която ръководи общоевропейска мрежа за подпомагане на операции за спасяване на мигранти, съобщи, че във вторник вечерта е получила сигнал за бедествие от хората на борда, като те са казали, че на корабчето има 750 души.

Говорител на гръцкото служебно правителство заяви пред държавната телевизия, че властите не могат да потвърдят съобщенията дали на борда на потъналия риболовен плавателен съд, който е плавал от Либия към Италия, действително е имало между 700 и 750 души, предаде Ройтерс.

Снимката е илюстративна.